29.04.13 г.

размисли в (поне) три микро(а)тома III

част приключителна (уж)

Има много по-дълбок в смисъл в твърдението, че глупавите винаги успяват и се движат напред, а умните и талантливите не просперират в живота.

Това може и да е така, но може и да е не. Като всичко останало, разбира се.

Аз не съм дошъл тук да отричам. Приемам, че по-скоро е така, защото един наистина умен и откриващ смисъла на живота човек, знае, че няма смисъл и именно в това е смисъла. Докато глупавият винаги открива смисъл в т.нар. стълбица и непременно прави всичко възможно – доста често за сметка на здравето и морала си, - за да я изкачи.

Именно (не)знанието може да те освободи от ежедневните пропаганди и химери, които те подтикват да забравиш изконното човешко, а именно това да живееш, за сметка на това да приемаш готови типажи. И без това историята е устроена така, че да се повтаря, защо и ние да се повтаряме? В повечето случаи нищо не зависи от нас, но това е друга тема.

Умният човек много по-трудно би приел да направи компромис със себе си, поради размишлителни процеси, които протичат в главата му, а не толкова умния винаги е готов да загърби себе си, за сметка на материалните облаги или изобщо някакви дивиденти.

Именно про-боно начинът на мислене или чистият такъв, този без задни мисли и стремежи, е и този, който е обречен да страда от една до няколко десетки хиляди идеи повече от невглъбените в мисловни стремежи лекомисленици. Защото мислещият човек осъзнава дълбините, а глупакът се плъзга по повърхността.

И докато едните си мислят, че другите им завиждат, всъщност е точно обратното и това май важи и в двете посоки. С всяка една материя, която приковаваш към екзистенцията си, доубиваш иначе малкото останало у себе си човешко. Или с други думи, оставяш се на системата да те асимилира. Даже и помагаш. Ти доброволчески купуваш продукт.

Това, разбира се, може и да не е истина. Както всичко останало…

А има живот там, някъде, в който някои само си мислят, че живеят. Всъщност, може и да не си го мислят, те направо го знаят

"Какво тук значи някаква си личност?"



Няма коментари:

Публикуване на коментар

худ

втренчен кит нагоре, аз или той сгърчен вид, роден в обор без бой очовечен, напит по еН безброй обречен на бит, смирен отбой загадъчен, ...