19.03.12 г.

Nook Touch


Тази публикация е безплатна. На този автор все още никой не иска да му плаща за глупостите, които пише.

Каквото и да си говорим, тези „играчки”, макар и година-две по-късно, започнаха да навлизат и в България. Пиша този пост, защото искам да споделя опита си с еReader-ите, или казано на бг – електронните четци, защото те ще заемат все по-голяма част от бъдещето на интерактивния българин. Да и това ще се случи, за моя огромна изненада. Оff-topic – Преди малко повече от година, бях първи курс още, фулбрайтов стипендиант (американка) изнесе лекция за Prosumer-а в Медиите, и като си извади Kindle-a(и iPad-a), 95% от аудиторията се чудеха какво е това. Изоставаме, м?

Nook Touch e един уникален device, който ако имате шанса да притежавате – не го пропускайте. Гарантирам ви, че няма да съжалявате! Тъчскийна е невероятно чувствителен и ви позволява да сменята страниците независимо от позата, в която четете, като за целта, особено ако сте по-мързеливи, може да използвате нос или косата си. А не е ли това най-важното, което търсим при четенето – удобство? 



Битката при електронните четци се води предимно между Amazon Kindle и Barnes and Noble Nook. Когато Nook touch излезе, Амазон нямаха подобен дивайс на пазара, съответно след огромния успех, който Б&Н постигнаха, те трябваше бързо да го изкопират. Това и направиха. В глобален мащаб Kindle се продава повече, тъй като Амазон праща worldwide, a Barnes and Noble доставят само в границите на USA, съответно моят трябваше да го получа по трудния начин, чрез хора и връзки, и пак излезе ДОСТА по-евтин, отколкото го продават в България в момента (300 лв към днешна дата, а беше 390, когато аз си купих моят за 250лв с калъфа(30), доставката и т.н) Марките са много – iRiver, Kobo, BeBook, Foxit и т.н.

Дисплейът е 6 инча, напълно стандартен тъч скрийн, което прави самото устройство сравнително компактно и се събира във всяка дамска чанта. Ествествено, има и Wi-Fi, но то е по-скоро с цел да пазарувате по-лесно от магазина на Barnes and Noble, отколкото за други цели, имайте го в предвид. Тъй като четците използват технологията е-инк, електронно мастило, а екранът е напълно матов, светлината не се отразява, както е при LCD дисплеите. Логото на Nook е read forever, което е напълно възможно, тъй като независимо колко дълго чета, очите не ме болят. (рекорда ми за продължителност е 6 часа). Другият много интересен момент, е че батерията държи до два месеца. Изобщо не се шегувам. Единствената причина, поради която може да падне, е тази, че забравяте кога за последно сте го заредили и изобщо не гледате има ли батерия или не, тъй като тя просто не пада. Паметта на устройството е 256 мб, но обърнато в книги, това е около 3, 000 книги ePub формат. Nook Touch също поддържа и pdf, txt и още куп други, които нищо не ми говорят.

Много важна подробност обаче, особено ако не искате да давате пари за книги, при положение, че можете да си ги спестите, е програмката Calibre. Тя конвертира всеки един текстов формат в ePub, който е най-удобниат формат за eBook. Също така автоматично, ако желаете, може да ви добави всичката информация, която ви интересува, като си я намира сам в интернет – от сорта на корица, автор, инфо за автора, инфо за произведението еtc, etc. Тя е безплатна, но ако желаете да дарите някой лев на създателя, едва ли ще ви се разсърди. Аз лично, като забогатея, смятам да го позлатя. еЧетецът и Calibre общо взето са като дупе и гащи. Програмката дори може сама да качи книгите в устройството Ви, стига да е свързано чрез USB.



USB-то е 6, както на HTC-то ми, съответно с един кабел мога да зареждам и двата дивайса, което обезсмисли купуването на зарядно (каквото в БГ се опитват да продават за 15 лв). Не си купувайте зарядно в никакъв случай. NOOK Touch се зарежда веднъж на 2 месеца от лаптоп или компютър. Ако се чудите от къде може да сваляте книги, аз свалям предимно от chitanka.info и e-bookbg.com, но книги има дори в замунда. Най-новите заглавия все пак бавно се превеждат, а какво остава и да се откраднат, но на английски сравнително бързо се появяват из интернет, така че не се колебайте да използвате и гугъл. И ако все още се колебаете дали да си купите едно от тези чудеса, най-малкото, като е в калъфа, може да се използва за подложка на топла напитка, примерно. :)

Хората са го измислили. От нас се иска само елементарно любопитство и воля за четене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

худ

втренчен кит нагоре, аз или той сгърчен вид, роден в обор без бой очовечен, напит по еН безброй обречен на бит, смирен отбой загадъчен, ...