17.03.12 г.

a funny story about a nuclear reactor


Как да си направим ядрен реактор?



В България със сигурност има страхотни специалисти по всички теми, но по ядрена енергетика имаме първенец. Това е не кой да е друг, а единствения, който може да е, като махнем всички, които не могат да бъдат. Даже няма смисъл да споменавам името му, защото от по-долните цитати сами ще се досетите за кого именно говоря:

„…и искам да си вземем да си платим реактора и да си го закараме на "Козлодуй". Аз лично.”

 "Така или иначе ние този реактор трябва да го платим, платили сме две-трети от него, похарчили сме толкова пари, ами дайте, ще си го вземем, ще си го платим целия, защото така или иначе сме свършили всичко, електрониката и всичко, което управлява процеса, е на "Сименс" и на "Арева", на Германия и на Франция компании, ще го вземем и ще се мъчим да си го направим". (Дневник)

Само аз ли имам чувството, или Премиерът на република България, говори за ядрен реактор все едно това е някаква филия със свинска мас? Че го земем и че си го направим. Аз не съм много умен, но като инфантил лесно си правя следната асоциация – ядрено=бум=лошо. И как така руснаците вече са го ни го направили? Ми те така могат 20 реактора да си направят и ние да купуваме, като гламави… Да не стане като с компютрите на БАН, купили им компютри обаче без уиндоус, те нали са учени, да си измислят уиндоус. Сега че им тропна реакторчето в министерството на енергетиката и ще им каже:

-         - Нали сте ми министри, учени, заповядвам ви да го накарате да заработи!

И те ще се подчинят, ама да не причинят някой нов Чернобил. Направо съм фрустриран от идеите му, не, по-скоро съм фукуширан, защото тази идея е ЛИЧНО негова, не е на Трайчо Трайков. Той го потвърди това няколко пъти, за да разбере българският народ, че видите ли, имаме примиер гений, и той, а не кой да е друг от тези другите, дето не са който трябва, е родил идеята. Идеята на идеите!

Не мога да изкарам доказателства, защото ме мързи да ровя, но съм убеден, че в медиите са излизали не едно и две предложения да се построят нови два реактора в АЕЦ Козлудуй”, отколкото да се строи АЕЦ в земетръсна зона. И тук е обяснението защо премиерът ни е убеден, че идеята е само и единствено негова. Защото той не чете и за това, макар и с няколко месеца до година-две-три закъснение, видите ли, той се е сетил САМ самичък, за тази брилянтна идея. По-добре късно, отколкото никога – да, ама НЕ!

Защо е важно да се спомене, че реактора е на Германия и на Франция, при положение, че го купуваме от Русия, геният тук отново е обречен да остане неразбран! А и какво значение има от къде е, при положение, че Козлудуй работи с руски реактори. Ами ако аз искам пък филипински реактори, м?

Друг много интересен момент на противоречие забелязвам пък ЛИЧНО аз, който и да съм той! Вярно е, че си противоречат предимно хората, които мислят и разсъждават, но тук случаят не е подобен. В много предишни интервюта Борисов е заявявал неведнъж, че „България няма да даде и стотинка за Белене”, просто руснаците ще платят и ние после ще им върнем (безбожно повече пари) парите от печалбата на АЕЦ-ут. Някой журналисти загатнаха, че , евентуално, ако заработи АЕЦ „Белене”, той ще продава по-скъпо токът, от един евентуален внос от Турция или Гърция, тъй като всичко по изграждането на електроцентралата е прекалено скъпо и е фактически невъзможно тя да произвежда евтин ток. Но това е slightly off-topic. Моментът е следният : „… този реактор трябва да го платим, платили сме две-трети от него, похарчили сме толкова пари, ами дайте, ще си го вземем”  … чакайте малко! Нали нямаше да даваме пари, как така сме го платили две трети и остава още малко да платим. Аз се обърках, за Вас не знам.

Значи ще си взема едно яйце, обаче без да давам пари за него, руснаците ще ми го дадат и после ще им давам пари, обаче, видиш ли, без да искам и без да кажа на себе си, и на никой друг, съм им дал две трети от парите за яйцето и сега, тъй тъй съм вътре, защо да не си го платя цялото. – извод – аз съм Сумнамбул и давам пари в просъница.

Сумнамбул ли е премиерът не знам, обаче е крайно време НАРОДЪТ български да се събуди и да види в каква пародия на държава живее, докато не сме станали на луксозен омлет от някоя ядрена експлозия, вследствие на кофти монтиран ЯДРЕН реактор.

1 коментар:

худ

втренчен кит нагоре, аз или той сгърчен вид, роден в обор без бой очовечен, напит по еН безброй обречен на бит, смирен отбой загадъчен, ...