13.12.13 г.

Човечеството, да живее човечеството. Допуска се, че е възможно да има знание. Ерго могат да се знаят неща за разни хора. Научава се нещо ново - сравнително ирелевантен факт на фона. Обаче обръща всичко, намразват се хора. Една единствена капчица знание. Научава се нещо, или поне така се смята, и край - този човек вече не е същия човек. Представяте си, нали, как представата ви за някого се изкривява, намразвате го, ненавиждате го, презирате го; или обратното, виждате нещо повече и край, влюбвате се в този човек, боготворите го.

Сега си представете, че по същата линия узнавахте неща за вас. Разбира се, ако приемем отново, че има знание и че то има значение - това само за целите на тази глупословица. Та, научавате нещо неподозирано за себе си - намразвате ли се? Презирате ли се? Идва ли ви да се самоубиете, само защото има нещо там грешно. Или го игнорирате и преиначавате, правите се че не съществува.

А сега си представете, че всяко едно твърдение, всяка една мисъл, има обратна страна и вас не ви е страх от нея. Ако човек е красив, то той е и грозен. Вие мислите, че сте красив и това ви харесва, но не ви харесва това, че сте и грозен. Представете си, че нямаше значение дали сте красив или грозен, тъй като те двете са едно и също, и вие сте нито едно от двете - поне не и сам по себе си.

Това е фундаментално и не. Човек притежава силата да манипулира както другите, така и себе си. Кое е ценно? Никое. Няма ценни неща. Но защо хората отказват да манипулират себе си и се хващат за думите - нещо, което всички знаем, че е поредното човешко изобретение - не по-умно от което и да е друго. Да се хващаме за думите е същото, като например, да се хващаме за шлиферите.

Но шлиферите не водят до войни. Поне на мен не ми е известно да има такъв случай.

И до какво стигаме? До хората и техните глупави схващания. Предизвиквам ви. Сложете в една чиния всичко, което приемате за хубаво, ценно, позитивно; и го обърнете. Със същата страст прегърнете обърнатото. Погледнете вътре в себе си. Вижте пробойните, които скрижалите са оставили. Човеко, поправи се.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

худ

втренчен кит нагоре, аз или той сгърчен вид, роден в обор без бой очовечен, напит по еН безброй обречен на бит, смирен отбой загадъчен, ...